CESNAK MEDVEDÍ

ČESNEK MEDVĚDĺ

Allium ursinum L.
Ľaliovité - Liliaceae
Ľudove: medvedí lenek



V ľudovom liečiteľstve sa výťažkami z rastliny liečia aj zvýšený krvný tlak, artérioskleróza, závraty, nespavosť, chrípka, črevné parazitózy atd. Šťava tvorí chuťovú zložku jarných bylinných kúr.



Čaj proti chrípke

Vdychovaním pary z horúceho čaju je balzamom pre dýchacie cesty, napomáha poteniu, priaznivo pôsobí na žalúdok a na črevný systém ktorý prečisťuje, celkovo podporuje imunitný systém.

Do šálky čerstvo uvareného šípkového čaju zamiešame veľkú lyžicu včelieho medu a pridáme malú lyžicu tinktúry z medvedieho cesnaku. Čaj pijeme po dúškoch.





Zahlienené pľúca (dýchavičnosť)

Víno z cesnaku medvedieho je pre ľudí, ktorí majú trvale zahlienené pľúca a s tým spojené ťažkosti pri dýchaní (dýchavičnosť).

Vezmeme plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov, krátko ich povaríme v 1/4 litri bieleho vína, osladíme podľa chuti medom alebo sirupom a denne pomaly, po dúškoch pijeme.





Úzkostný stav

Tinktúra z cesnaku medvedieho. Listy cesnaku medvedieho strácajú žiaľ v usušenom stave svoju liečivú silu. Aby sme sa tejto liečivej rastliny nemuseli vzdať ani mimo jarného obdobia, urobíme si z nej tinktúru.

Nadrobno pokrájanými listami a cibuľami cesnaku medvedieho naplníme tmavú fľašu. Byliny zalejeme 38-40% ražovicou a necháme odstáť v teple najmenej dva týždne. Z takto získaného výťažku užívame potom denne až štyrikrát desať až dvanásť kvapiek, ktoré zriedime trochou vody alebo bylinného čaju.





Hnačka

Príprava na jedenie

Popri svojej krvičistiacej vlastnosti sa cesnak medvedí osvedčil predovšetkým ako prostriedok, ktorý reguluje činnosť žalúdka a tráviacich ústrojov. Na jar si nazbierame zelené listy cesnaku medvedieho. Listy umyjeme, pokrájame a konzumujeme v surovom stave. Podobne ako petržlenom posypeme nimi všetky jedlá, ktoré zvyčajne zjemňujeme alebo zdobíme petržlenom alebo pažítkou. Z listov cesnaku medvedieho môžeme pripraviť aj šalát alebo ho uvariť na spôsob špenátu.





Tinktúra z cesnaku medvedieho.

Listy cesnaku medvedieho strácajú žiaľ v usušenom stave svoju liečivú silu. Aby sme sa tejto liečivej rastliny nemuseli vzdať ani mimo jarného obdobia, urobíme si z nej tinktúru.

Nadrobno pokrájanými listami a cibuľami cesnaku medvedieho naplníme tmavú fľašu. Byliny zalejeme 38-40% ražovicou a necháme odstáť v teple najmenej dva týždne. Z takto získaného výťažku môžeme užiť denne až štyrikrát desať až dvanásť kvapiek zriedených trochou vody alebo bylinného čaju.





Pocit závratu

Závrat nie je choroba, ale príznak poruchy organizmu. Postihnutý má pocit, že stráca pôdu pod nohami alebo že sa s ním točí svet. Pri ťažkých prípadoch sa pridružuje nevoľnosť, mihanie pred očami, zaliatie potom alebo i mdloba. Závrat môže trvať niekoľko sekúnd, ale i niekoľko dní.

Môže vzniknúť spontánne ako súčasť záchvatu alebo sa dostaví pomaly a postupne. Závrat vzniká z nevinných príčin, ako napr. z nízkeho krvného tlaku - pri prudkom vstávaní alebo väčšej námahe. Môže však ohlasovať aj závažné ochorenia, ktoré vie zistiť len lekár. K nim patria ochorenia vnútorného ucha, očných svalov alebo mozgové nádory. Poruchy prekrvenia mozgu - napr. pri migréne alebo v pokročilejšom veku pri arterioskleróze - môžu tiež zapríčiniť závraty. Pocity závratu pri cestovaní alebo pri výškovej chorobe sú neškodné a nie sú vlastne ani príznakmi choroby. Kto má príliš nízky krvný tlak, mal by vstávať vždy pomaly. Šálka kávy alebo čaju môže spôsobiť priam divy. Ani migréna nebude potom taká nepríjemná. Najlepšie sa však osvedčili studené sprchy. Kto chce rýchlo potlačiť pocit závratu, mal by si ľahnúť a vyložiť vysoko nohy. Veľmi si pomôže aj ten, kto ovláda autogénny tréning. Pocit závratu alebo tlak v hlave je často dôsledkom vysokého krvného tlaku alebo arteriosklerózy. V týchto prípadoch je veľmi účinný cesnak medvedí.

Na jar si nazbierame čerstvé listy cesnaku medvedieho; umyté a nadrobno pokrájané ich môžeme konzumovať v surovom stave. Rovnako ako petržlenom môžeme aj cesnakom medvedím posypať všetky jedlá, ktoré zvykneme zjemniť alebo zdobiť petržlenom alebo pažítkou. Z jeho listov môžeme pripraviť aj šalát alebo ho uvariť na spôsob špenátu.












Cesnak medvedí prečisťuje krv. Jeho prečisťujúci účinok, ktorý pôsobí blahodarne na žalúdok a črevný trakt, by sme mali na jar využiť na kúru prečisťujúcu organizmus. V apríli a máji, skôr než začne cesnak medvedí kvitnúť, by sme si mali nazbierať jeho svieže zelené listy a skonzumovať ich v surovom stave. Umytým a jemne posekaným cesnakom medvedím posypeme všetky jedlá, ktoré možno zjemniť alebo ozdobiť sviežou zeleňou. Z listov cesnaku medvedieho môžeme pripraviť aj šalát alebo ho uvariť ako špenát. Primerane obsahovým látkam má rastlina podobné účinky ako cesnak, ibaže oveľa slabšie. Vo farmácii sa používa ako žalúdočné a črevné dezinficiens a dokázané sú i antibakteriálne vlastnosti. V ľudovej medicíne sa veľmi hojne využíva. V oficiálnej alopatickej medicíne sa z rastliny uplatňujú hotové priemyselne pripravované výrobky (u nás sa nevyrábajú), napr. šťava z čerstvej rastliny (2 až 3 krát denne po pol čajovej lyžičky), prípadne tinktúra (2-3 krát denne po 10-20 kvapiek) alebo dražé (3-4 krát po 2 dražé). Tieto prípravky sa indikujú najmä pri hnilobných a kvasných žalúdočných ťažkostiach a pri zápaloch tenkého čreva akéhokoľvek pôvodu.







Bylina s malou, kužeľovito vretenovitou cibuľou a s 10-30 cm vysokou trojhrannou stonkou. Listy vyrastajú priamo z cibule, sú ploché, majú jednoduché elipsovité až kopijovité čepele a dlhé listové stopky. Stvol sa končí riedkym viackvetým skrutcovým okolíkom šesťpočetných kvetov, obalených za mladi krátkym blanitým tulcom. Okvetné lístky sú biele, dlhšie ako tyčinky. Nitky sú vláskovité, semenníky vrchné, trojpuzdrové, s jednou čnelkou.



Druh je vlhkomilný. Rastie na vlhkých až mokrých, mierne kyslých až neutrálnych stanovištiach, spravidla v polotieni až tieni. Je bohato rozšírený najmä v zátôniach lužných lesov a hájov.






Z rastliny sa zbiera celá kvitnúca vňať - Herba allii ursini, ale aj cibuľa Bulbus allii ursini.
Zber vňate prebieha asi v máji - júni, cibúľ v auguste - septembri; prakticky sa teda používa celá rastlina.
Nazbierané rastlinné časti sa zvyčajne nesušia, pretože by stratili na účinnosti.
Rastlina výrazne páchne najmä v období kvetu.



Svojimi dvoma širokými listami je dosť podobný najbližším druhom rodu Allium L. - pach je však veľmi výrazný a prenáša sa i do mlieka a mäsa zvierat, ktoré ho požierajú.



Ako všetky druhy rodu Allium L., aj cesnak medvedí má názov odvodený od starého latinského pomenovania allium, ktoré uvádza napr. Plínius. Druhové meno ursinum mu Linné pridelil preto, že vraj ho s obľubou pojedajú medvede (rastie najmä na Sibíri, kde ho bežne konzumujú aj ľudia). Označenie cesnak - česnek je bežné vo všetkých slovanských jazykoch; súvisí údajne so slovom česať (zložené, akoby rozčesnuté cibule). Nepríjemne páchne, a preto sa mu väčšina bylinožravcov vyhýba. Z ostatných druhov rodu Allium L. (cesnak) sa v liečiteľstve - samozrejme, predovšetkým v ľudovom - používa ešte cesnak askalonský (Allium ascalonicum), ďalej pór (A. ampeloprasum), pažítka (A. schoenoprasum), u nás bežne pestovaná i v kvetináčoch, a cesnak hadí (A. victorialis). Uvedené druhy majú podobné obsahové látky ako cesnak, prípadne ako cibuľa kuchynská, a teda i dosť podobné farmakodynamické účinky. Obsahové látky - zlúčeniny so sírou - nie sú však iba výsadou rodu Allium L.; sú rozšírené najmä v niektorých rastlinách z čeľade kapustovitých (Brassicaceae), označovaných aj ako krížokveté (Cruciferae): cesnačka lekárska (Alliaria officinalis Andr.), pastierska kapsička obyčajná (Capsella bursa-pastoris (L.) Med., peniažtek roľný (Thlaspi arvense L.), kapusta repka (Brassica napus L.) alebo reďkev siata (Raphanus sativus L.). C. medvedí sa ocitol v popredí vážneho liečebného záujmu až v ostatnom čase, keď sa začali intenzívnejšie prieskumy rastlín s obsahom antibakteriálnych látok - fytoncídov.



Vo všetkých orgánoch rastliny sa nachodí účinná silica (asi 0,007%), ktorá je pravdepodobne aj v glykozidickej väzbe. Z jej zložiek sú najpodstatnejšie sírne zlúčeniny - sulfidy, ďalej čpavok, nepríjemné páchnuce alkylsulfidy a alkylpolysulfidy, predovšetkým divinylsulfid a divinylpolysulfid, okrem toho aj stopy bližšie neznámeho merkaptánu a aldehydu. Z posledne objavených látok sú v rastline bližšie nepreskúmané zlúčeniny s dosť výrazným účinkom na maternicu, inak ešte nejaká horká látka a organické soli.



Cesnak medvedí je neoceniteľný ako prostriedok prečisťujúci krv, najmä pri chronicky znečistenej koži. Túto rastlinu si obzvlášť pochvaľoval švajčiarsky liečiteľ a zelinkár kňaz Künzle: Prečisťuje celé telo, odstraňuje choré, usadené látky, ozdravuje krv, vypudzuje a zneškodňuje jedovaté látky.
Večne chorľavejúci ľudia s lišajmi, múčnatou tvárou, škrofulózou a reumatizmom mali by si cesnak medvedí ceniť nad zlato.



Ani jedna bylina na zemi nie je taká účinná na čistenie žalúdka, čriev a krvi. Mladí ľudia budú prekvitať ako ružové kríky a rozvíjať sa ako jedľové šišky na slnku! Künzle ďalej uvádza, že pozná rodiny, ktorých členovia predtým chorľaveli, po celý rok chodili po lekároch, mali plno vyrážok a lišajov, po celom tele škrofulózu, tvár olovnatosivú, akoby už boli jednou nohou v hrobe a len-len ušli hrobárovi z lopaty, no po dlhšom užívaní tohto skvelého božieho daru celkom vyzdraveli a ožili.



Úvodná   stránka